Z jakimi dodatkami zjedlibyście taką tartę❓
- ciasto francuskie
- pierś kurczaka (pojedyncza)
- 1 mała cukinia
- 1 papryka
- 1 cebula
- garść pomidorków koktajlowych lub 1 duży pomidor
- 1 mozzarella (lub 200g sera feta)
- 3 łyżki pasty ajvar (może być passata pomidorowa, keczup)
- 1/2 łyżeczki soli czosnkowej
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- pieprz
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Pierś kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Posyp solą
czosnkową, pieprzem i oregano. Podsmaż na patelni z niewielką ilością
oliwy. Gdy mięso straci surowość, zdejmij z ognia.
Warzywa umyj
(cebulę obierz) i pokrój wszystkie w cienkie plastry. Mozzarellę również
pokrój w plastry. Jeśli używasz sera feta, pokrój go w kostkę.
Ciasto
francuskie rozwiń i ułóż (razem z papierem do pieczenia, w który
zawinięte było ciasto) na blaszce. Możesz użyć okrągłej formy do tarty,
tortownicy lub zwykłej prostokątnej blaszki. Jeśli bierzesz okrągłą
formę, wypełnij ciastem również brzegi.
Rozwinięte ciasto nakłuwaj w kilku miejscach widelcem, następnie posmaruj ajvarem/pastą
pomidorową lub keczupem. Na paście ułóż pokrojone warzywa i podsmażonego
kurczaka (może być jeszcze ciepły). Na wierzchu poukładaj plastry
mozzarelli (lub kostki fety).
Wstaw tartę do piekarnika
nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz ok. 25 min. Spód i brzegi
ciasta francuskiego powinny się zarumienić.
pychota!
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńPyszne i szybkie danie, idealne na lato :)
OdpowiedzUsuńZ takimi dodatkami pychota. Zjadłabym taką tartę. :)
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie. Szybko się robi a efekt jest pyszny. :)
Usuńnike sb dunks
OdpowiedzUsuńbape hoodie
jordan shoes
bape outlet
jordan travis scott
palm angels
goyard
goyard outlet
hermes outlet
supreme official